zaterdag 21 oktober 2023

Nontron Dordogne



Nortron is een klein plaatsje gelegen in het noorden van het departement Dordogne (regio Aquitaine) in het zuidwesten van Frankrijk en 16 km ten noorden van Brantome, in de regio 
die bekend staat als Perigord Vert. 

Nontron is een rustig plaatsje dat officieel op de lijst staat als 'aanbevolen omweg' en heeft een lange geschiedenis die naar verluidt 3000 jaar teruggaat, en bewijs van prehistorische nederzettingen in het gebied. Er zijn verschillende bezienswaardigheden die u tijdens uw bezoek kunt ontdekken.

Nontron is de thuisbasis van de beroemde 'Nontron-messen' die al enkele eeuwen in productie zijn. Het is ook een bloeiend kunst- en ambachtscentrum.

Je begint je bezoek op het centrale plein in Nontron, waar je het stadhuis en een decoratieve fontein kunt zien. Rondom het plein zijn diverse restaurants, bars en winkels te vinden en het is een aangename plek om even tot rust te komen.

In het Pole d'Art-gebouw is een uitstekende tentoonstelling van kunst en hedendaagse ambachten te vinden en ook een winkel waar u diverse artikelen kunt kopen. De Pole d'Art moedigt kunstenaars uit de omgeving en degenen die hierheen willen verhuizen aan. Er zijn nu 300 ambachtelijke bedrijven in het gebied.

Ga verder naar Place Albert, waar u de werkplaats kunt bezoeken waar de beroemde Nontron-messen worden gemaakt - zoals ze al meer dan 500 jaar worden gemaakt. Dit is ook een van de beste plekken in Nontron als je uitzicht hebt over het landschap.

Vanaf hier kunt u door goed onderhouden openbare tuinen en de Jardin d'Art in de schaduw van het 19e-eeuwse kasteel van Nontron wandelen naar de kleine Bandiat-rivier die onder de stad stroomt. Aanzienlijke delen van de oorspronkelijke vestingwerken van de plaats zijn te zien vanaf de Rue de Perigueux en er zijn verschillende middeleeuwse vakwerkhuizen in de oude plaats rond de Rue des Ecoles en de Rue Picaud.

Merk op dat de vierkante toren met middeleeuwse uitstraling aan de rand van Nontron een toevoeging uit het begin van de 20e eeuw is, die alleen een bouwvergunning kreeg als de gemeente de eigenaar kon vertellen hoe deze eruit moest zien!

Als u een paar eeuwen vooruitgaat, mag u Hotel d'Albret aan de Rue Camille Chabaneau niet missen, een mooi 16e-eeuws gebouw in renaissancestijl met een decoratieve gevel en een prachtige stenen wenteltrap. Terwijl u het centrum van Nontron verkent, ziet u andere gebouwen uit de renaissanceperiode.

Nontron-messen zijn beroemd in heel Frankrijk en naast het museum zijn er verschillende winkels die de messen verkopen. Messen worden hier al sinds de 17e eeuw gemaakt en de producenten hier waren de eersten in Frankrijk die vouwmessen produceerden.

In augustus is er een messenfestival en komen zo'n 100 messenproducenten uit de hele wereld hun messen en bestek tentoonstellen. Meestal vindt dit plaats in het eerste weekend van augustus.

Attracties in de buurt

Op een verhoogde locatie met uitzicht op de Bandiat-vallei en het omliggende platteland van de Dordogne, en met het Regionaal Natuurpark van de Perigord-Limousin ten noorden van de stad, is Nontron goed gelegen voor het verkennen van de Perigord Vert.

Bezoek tussen de dorpen in de buurt Bussiere-Badil en Varaignes, en ga dan misschien naar de rotsformaties bij Roc Branlant en Roc Poperdu. Bezoek voor sporen van het prehistorische leven in de buurt van Nontron de grotschilderingen in Villars Cave.

Het mooie Renaissance Chateau de Puyguilhem ligt vlakbij, evenals het prachtige stadje Brantome, een van mijn favorieten in de Dordogne en zeker niet te missen.

Zomer 2021 468x60