dinsdag 17 oktober 2023

Algajola kleins stadje in het noordwesten van Corsica

Algajola is een klein vestingstadje met een lang zandstrand tussen Calvi en l'Ile-Rousse in het noordwesten van Corsica.

Algajola is tegenwoordig een kleine stad in vergelijking met zijn buren Calvi en l'Ile-Rousse, maar het is nog steeds aangenaam om een ​​wandeling te maken langs de kust waar delen van het fort nog steeds te zien zijn, evenals recentere toevoegingen in dezelfde stijl als het fort.

Het fort werd aan het begin van de 16e eeuw gebouwd voor de gouverneur van de Balagne als onderdeel van de Genuese verdedigingswerken van Corsica, op de plaats van een oud fort.

Afgezien van het fort, geeft Algajola weinig aanwijzingen over het historische belang, maar tijdens de middeleeuwen was het een van de belangrijkste Corsicaanse steden. Deze periode van welvaart eindigde toen de stad in de 17e eeuw werd belegerd door piraten. Het werd later opnieuw beschadigd toen Algajola werd gebombardeerd door Nelson, maar tegen die tijd had het al veel van zijn belang verloren.

Het andere historische monument van belang in Algajola is de 15e-eeuwse kerk van Saint-Georges, grotendeels herbouwd in de 17e eeuw. De kerk ziet er vrij eenvoudig uit, behalve de vierkante klokkentoren. Er is ook een klein stadscentrum met een paar kleine winkels, waaronder een supermarkt en een gezellig plein met een café en enkele imposante palmbomen.

Aregno Plage

Merk op dat het strand hier Aregno Plage heet en niet Algajola Plage, hoewel het centrum van het dorp Aregno hier een paar kilometer vandaan ligt.

Het strand ligt ten noorden van de stad en is een van de aantrekkelijkste stranden in de regio: het is meer dan een kilometer lang en bestaat uit licht zand en heeft verschillende restaurants en strandcafés over de hele lengte, evenals een windsurfcentrum.

Het is ook een van de meest toegankelijke stranden, met parkeergelegenheid op verschillende plaatsen langs het strand als u de weg volgt tussen het centrum van Algajola en l'Ile-Rousse. Ondanks deze gemakkelijke toegang zult u nog steeds merken dat het deel van het strand dat het dichtst bij de stad Algajola ligt, veel drukker is dan de meer noordelijke delen.

Bezienswaardigheden in de buurt

Een paar kilometer ten zuiden van Algajola kun je het dorpje Lumio bezoeken. Het dorp is klein en gebaseerd op een kerk en is interessant omdat er een pad is dat leidt naar Occi, een dorp hoger op de heuvel dat 100 jaar geleden werd verlaten toen het water opraakte en nu in puin ligt. Naast het verlaten dorp heb je vanaf Occi ook een prachtig uitzicht langs de kust.

De belangrijkste resorts in de buurt van Calvi en l'Ile-Rousse zijn gemakkelijk te bereiken, en Algajola is ook goed gelegen om de Balagne-dorpen te verkennen die verborgen zijn in de heuvels achter het resort, zoals Pigna en Sant'Antonino.

Algajola is een prima plek om te verblijven, gelukkig kunt u via de website van Booking.com kiezen u diverse accommodaties.

Zomer 2021 468x60