maandag 4 maart 2024

Clermont-Ferrand Auvergne-Rhône-Alpes

Omgeven door slapende vulkanen en met gebouwen gemaakt van zwarte lavastenen, is Clermont-Ferrand de hoofdstad van de regio Auvergne. De stad bestond oorspronkelijk uit twee steden, Clairmont en Montferrand, die werden vergezeld door Lodewijk XIII.

Hoewel de stad niet echt een toeristische stad is, is het niettemin een aantrekkelijke stad en het heeft een aantal interessante hoogtepunten en een van de meest actieve muziekscènes in Frankrijk en is een goede uitvalsbasis om de Auvergne te verkennen. Als een van de oudste steden van Frankrijk heeft Clermont-Ferrand een lange geschiedenis die een stempel heeft gedrukt op het hedendaagse imago.

Terwijl Clermont-Ferrand nu één stad is, heeft het twee verschillende historische centra: Clermont bevat de belangrijkste historische bezienswaardigheden en Montferrand is een van de best bewaard gebleven steden in Frankrijk.

Begin uw bezoek op het levendige Place de Jaude, het centrale plein in Clermont-Ferrand. Tot de meest indrukwekkende gebouwen uit het einde van de 19e eeuw in Clermont-Ferrand behoren de gemeentelijke opera en het gebouw Galaries Lafayette op Place de Jaude. De Place de Jaude is het belangrijkste plein in Clermont-Ferrand en is enorm. Magnolia- en tulpenbomen sieren het plein.

Het Hotel de Chazerat, met zijn gebogen vorm, is gebouwd in 18e-eeuwse neoklassieke stijl. Het is nu het Regionaal Bureau voor Culturele Zaken en u kunt een bezoek regelen via het VVV-kantoor. De lobby is geschilderd in trompe-l'oeil en de hoofdsalon heeft prachtig wit en goud pleisterwerk. Het theater, ook aan de Place de Jaude, is een ander indrukwekkend gebouw met een rijk interieur.

In het midden van het plein zie je het standbeeld van Vercingetorix van Auguste Bartholdi. Een ander standbeeld, dit keer van paus Urbanus II, staat op de Place de la Victoire en herdenkt de toespraak van de paus in Clermont-Ferrand in 1095 die leidde tot de Eerste Kruistocht.

In 52 voor Christus leidde Vercingetorix de Galliërs naar de overwinning tegen de Romeinen van Julius Caesar in een veldslag op de plaats van de nederzetting die later Clermont-Ferrand werd. Hoewel de Galliërs uiteindelijk werden verslagen, weerspiegelt het imponerende standbeeld van de Galliër op zijn galopperende paard de heroïsche aanwezigheid die hij in de Franse geschiedenis heeft.

Het historische centrum van Ferrand is gebouwd in de stijl van de bastides van het zuidwesten van Frankrijk en is rijk aan herenhuizen uit de 15e en 16e eeuw, waaronder het Hôtel de Fontenilhes, het Hôtel de Fontfreyde en het Hôtel d'Albiat. Door de hele stad zie je prachtige renaissance herenhuizen en sfeervolle pleinen compleet met fonteinen: in totaal zijn er vijftig fonteinen te zien!

Religieuze monumenten in Clermont-Ferrand

De welvaart van Clermont tijdens de middeleeuwen leidde tot de bouw van zijn grote gotische kathedraal en prachtige romaanse basiliek.

Het meest imposante monument van de stad is de Cathédrale Notre-Dame-de-l'Assomption en de zwarte torenspitsen zijn zichtbaar vanuit bijna elk deel van de stad. Het werd opgetrokken uit lavasteen en grenst aan de Place de la Victoire. De kathedraal is in gotische stijl met de hoge, smalle bogen die typisch zijn voor gotische gebouwen en een indrukwekkende verzameling glas-in-loodramen.

Een ander religieus monument om te bezoeken in Clermont-Ferrand is de 12e-eeuwse basiliek Notre-Dame-du-Port in Romaanse stijl, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De basiliek ligt aan de Rue du Port en is een van de meest indrukwekkende kerken in Romaanse stijl in de regio Auvergne. Bekijk de fantastische mozaïekdetails op de halfronde kapellen en bewonder vervolgens de binnenkant die lekker licht en luchtig is.

De smalle straatjes rond de twee kerken zijn het ontdekken waard en veel van de gebouwen in de omgeving zijn ook gemaakt van vulkanisch gesteente.

Restaurants en cafés zijn verspreid over het centrum van de stad en in de warmere maanden is het leuk om een ​​broodje te kopen om mee te nemen naar de Jardin Le Coq. Er is ook een café in het midden van het park. Het Parc Montjuzet is een andere optie, hoewel het een steile wandeling naar de top is. Eenmaal daar is het uitzicht op de stad echter de vermoeidheid waard.

Restaurants in Clermont-Ferrand weerspiegelen de regionale specialiteiten van de Auvergne door middel van kazen zoals Cantal, Saint-Nectaire en Fourme d'Ambert.

De stad is de gastheer van het jaarlijkse Festival International du Court-métrage (Internationaal Korte filmfestival), dat eind januari wordt gehouden en wedstrijden en vertoningen voor internationale korte films heeft. Het heeft ook een groot aantal muziek-, theater- en dansfestivals en is een belangrijk cultureel centrum in Frankrijk.

Attracties in de buurt

Van de slapende vulkanen die Clermont-Ferrand omringen, is de Puy-de-Dôme de hoogste en het gemakkelijkst toegankelijk. Er rijdt een zomerbus naar de top van de vulkaan waar een restaurant is, u kunt wandelen en parasailen met uitzicht op de stad en een prachtig uitzicht langs de prachtige keten van groene vulkanen in het Parc des Volcans.

Accommodaties in en nabij Clermont-Ferrand, vindt u via deze link.

Zomer 2021 468x60