vrijdag 18 februari 2022

Laas meer dan alleen het kasteel

Laas is een klein dorp in de vallei, ten zuidoosten van Sauveterre-de-Béarn en ten noordwesten van Navarrenx, in een gebied dat de Béarn des Gaves wordt genoemd.

Het dorp Laas wordt meestal bezocht vanwege het kasteel in het dorp, maar hier willen we vermelden hoe mooi het dorp zelf is en moedigen u aan om hier te pauzeren als u tussen Navarrenx en Sauveterre-de-Béarn reist!

De belangrijkste parkeerplaats is vlakbij de ingang van het Chateau de Laas en het hele dorp is gemakkelijk te bereiken vanaf hier. Ik moet benadrukken dat dit een heel klein dorp is en het zal niet lang duren om het te verkennen (tenzij je ook het kasteel bezoekt) ), maar er zijn verschillende charmante huisjes en een prachtige achtergrond van heuvels en veel mooie uitzichten om van te genieten.

Als je door het dorp naar de kerk loopt, zie je de huisjes en een beekje, en je zult merken dat de bewoners veel aandacht besteden aan planten en bloemen die de charme van het dorp geven.

De hoofdkerk, gebouwd in de 19e eeuw, is niet bijzonder opmerkelijk - het is heel typerend voor dorpskerken die in die tijd zijn gebouwd - hoewel er informatieborden rond de buitenmuren zijn die interessant zijn.

Er is een restaurant dicht bij de kerk en een wegwijzer voor de kerk om u de afstand tot veel belangrijke steden en landen over de hele wereld te laten weten, voor het geval u geïnspireerd bent door het landschap om te gaan wandelen.

Chateau de Laas

Het Chateau de Laas is de belangrijkste reden waarom bezoekers naar het dorp komen. Het kasteel is gebouwd in de 17e eeuw in de klassieke stijl en heeft zijn oorspronkelijke uiterlijk behouden. Het kasteel biedt verschillende attracties voor bezoekers, waaronder:

Het Serbat Museum, een verzameling voorwerpen verzameld door de familie die het kasteel bezat tot 1965 en nu gepresenteerd in authentieke recreaties van 18e-eeuwse woonruimtes

Formele tuinen en een uitgestrekt park rond het Chateau de Laas

Een klein themapark

Een bamboetuin

Een "escape room"-ervaring

Bij de rotonde voorbij de kerk kun je de weg volgen naar de kapel Saint-Bartholomeus, een oude romaanse kapel naast de begraafplaats en ongeveer 500 meter buiten het centrum van Laas. De kapel ligt op een kleine heuvel, dus je hebt tijdens je wandeling ook mooie uitzichten over de velden en het dorp.

Attracties in de buurt

De twee belangrijkste plaatsen om te verkennen in de buurt van Laas zijn Sauveterre-de-Béarn, een klein stadje ongeveer 15 kilometer ten noordwesten van hier met een indrukwekkende kerk in Romaanse stijl en een mooi uitzicht over de rivier en het landschap, en Navarrenx, een dorp dat op vergelijkbare afstand naar het zuidoosten is gelegen, dat de meeste van zijn middeleeuwse vestingwerken heeft behouden.

Zomer 2021 468x60