zaterdag 12 februari 2022

La Bastide-Clairence Pyrénées-Atlantiques

La Bastide-Clairence is een pittoresk dorpje in het departement Pyrénées-Atlantiques, geklasseerd als een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Deze bastide werd in de 14e eeuw gesticht door Lodewijk I van Navarra, de toekomstige Lodewijk X van Frankrijk, toen zowel Basken als Gascons in de stad kwamen wonen.

La Bastide Clairence is een bastidestad met een uitgesproken Baskische smaak. De huizen zijn wit geschilderd en hebben allemaal luiken die zijn geverfd in de dieprode kleur, of soms in het groen, beide kleuren die typerend zijn voor de luiken in de regio.

We vonden het dorp charmant en heerlijk om rond te kuieren. De meeste winkels in de stad zijn eigendom van lokale ambachtslieden, die over het algemeen goederen van goede kwaliteit produceren in plaats van goederen van toeristische kwaliteit. Als u op zoek bent naar ongewone cadeaus, dan is dit een goede plek om naar toe te gaan.

De kerk is aan de buitenkant sierlijker dan de meeste in de omgeving. Binnen heeft het de houten galerijen aan de rand die vaak te vinden zijn in Baskische kerken en ze een warm, gastvrij gevoel geven. Naast de kerk is een Joodse begraafplaats.

Als je goed door het dorp hebt geslenterd, moet je naar het winkeltje bovenaan de stad aan de Rue Notre Dame gaan waar bitterkoekjes worden verkocht. Deze zijn er in veel smaken, waaronder chilipeper met de beroemde Espelette-piments. Heerlijk! Neem je tas mee naar het tuintje achter het VVV-kantoor van La Bastide-Clairece en geniet.

Als u in september La Bastide-Clairence bezoekt, is er in het dorp een aardewerkbeurs waar meer dan 50 pottenbakkers uit heel Europa komen.

Attracties in de buurt

In de buurt van La Bastide Clairence kunt u Abbaye de Belloc bezoeken, waarvan de monniken een beroemde kaas van schapenmelk maken. Ten zuidoosten van het dorp Saint Martin d'Arberoue kunt u de grotten van Isturitz en Oxocelhaya bezoeken, de eerste met prehistorische overblijfselen en de andere met indrukwekkende rotsformaties zoals stalactieten.

In Hastingues, vlak bij de A64 ten noordoosten van La Bastide-Clairence, was de abdij van Arthous actief van de 12e tot de 17e eeuw en is nu gerestaureerd en open voor het publiek. Het herbergt ook een museum van erfgoed gericht op kinderen en het Departementaal Erfgoedcentrum van de regio Landes.

Nog twee 'mooiste dorpen' kunnen in de buurt worden bezocht in Sare en Ainhoa.

Accommodaties vindt u via deze link.

Zomer 2021 468x60