zondag 29 oktober 2023

Castelnaud-la-Chapelle prachtig dorp in Dordogne

Castelnaud-la-Chapelle is een dorp in het departement Dordogne in het zuidwesten van Frankrijk. Het is geclassificeerd als een van de 'mooiste dorpen van Frankrijk' en herbergt het prachtige Chateau de Castelnaud.

Als u Castelnaud-la-Chapelle nadert, ziet u het kasteel vanaf de heuvel boven de rivier de Dordogne uittorenen. Het is een schitterend gezicht. Dit deel van de Dordogne is inderdaad fantastisch, want langs de rivier liggen een groot aantal middeleeuwse kastelen en pittoreske dorpjes.

Bij aankomst in Castelnaud kunt u de auto parkeren op de parkeerplaats onderaan de rivier. Dit is een prettige plek met een restaurant en een kanoverhuurbedrijf en je ziet het dorp boven je opdoemen. Als lopen een probleem is, kunt u direct naar het kasteel boven in het dorp rijden.

De weg door het dorp is steil met geplaveide paden die je door bogen en door zijstraten leiden. Om elke hoek staan ​​nog meer mooie stenen huizen met steile, daken en houten luiken.

Doordat er zo weinig auto's in het dorp rijden kun je bijna het gevoel krijgen dat je een stap terug in de tijd bent gestapt en in de middeleeuwen bent beland. Mooie architectonische details zoals stenen bogen, vakwerkhuizen en stenen torens zorgen ervoor dat er genoeg te bewonderen is.

Er is een café in het centrum van Castelnaud-la-Chapelle en dus kun je even stoppen en uitrusten en de sfeer opsnuiven.

Rondom zijn er ongelooflijke uitzichten; in de ene richting de rivier de Dordogne met uitzicht over het Chateau de Beynac aan de andere kant van de rivier. n de andere richting de wijd open Ceao-vallei, de thuisbasis van een stiller, meer verborgen uitzicht op de Dordogne dan dat je waarschijnlijk zult ervaren langs de Dordognevallei.

De belangrijkste reden waarom de meeste mensen naar het dorp komen, is natuurlijk om het prachtige Chateau de Castelnaud te bezoeken. Een enorm middeleeuws kasteel gebouwd voor oorlogsvoering en van binnen is een uitstekend museum van militaire wapens inclusief enkele reproducties op ware grootte van de grotere wapens die werden gebruikt in middeleeuwse oorlogsvoering.

Tijdens de zomer zijn er demonstraties van de smidse en op zomeravonden is het kasteel vanaf 20.15 uur geopend voor bezoeken met gidsen, gekleed in middeleeuwse kostuums.

Er is ook een museum in Castelnaud-la-Chapelle, het Ecomusée de la Noix, gewijd aan het uitleggen van de teelt van walnoten en het persen van walnotenolie. De olie kunt u proeven en kopen.

Er zijn twee verschillende kanoverhuurbedrijven in de buurt van Castelnaud-la-Chapelle waar u een kano kunt huren om de rivier de Dordogne te verkennen.

Heel dicht bij Castelnaud-la-Chapelle zijn er verschillende 'mooiste dorpen' zoals Domme, Beynac en La Roque-Gageac. Voor kasteelliefhebbers is het Chateau de Beynac een ander uitstekend kasteel dat zeker een bezoek waard is.

Het naburige Chateau des Milandes is een charmant kasteel gebouwd door de heren van Castelnaud om in te leven in plaats van om oorlog te voeren. Het was ooit het huis van Jaqueline Baker en er is een interessante tentoonstelling aan haar gewijd in het kasteel.

Accommodaties in en nabij Castelnaud-la-Chapelle.

Zomer 2021 468x60