zaterdag 18 november 2023

Menton de meest oostelijke plaats in Frankrijk

Menton ligt beschermd door de Maritieme Alpen in het achterland aan de Côte d'Azur in de Franse Provence-Alpes-Côte d'Azur.  Menton heeft ongeveer 28.900 inwoners en ligt direct aan de grens met Italië.

Het is ook de meest oostelijke plaats in Frankrijk en de eerste in Italië in deze regio. Vanwege de ligging is Menton ook in de winter zeer aangenaam vanuit het klimaat oogpunt. De meeste regen valt in de periode van februari tot maart, de hoogste temperaturen in de zomer van juni tot augustus. Aangezien augustus de Franse vakantiemaand is, vinden de meeste activiteiten plaats in de hitte.

Na het bewind van graaf Ventimiglia kwamen de Monegassen aan het regiment. Voor het eerst aan het eind van de 19e eeuw begon het toerisme zich langzaam te ontwikkelen. Hoewel het aanvankelijk vooral mensen waren die rust zochten en lijden aan tuberculose. Het milde klimaat werd aanbevolen als een remedie, Engelsen en Russen kwamen toen reeds naar de stad voor een vakantie. Dit verklaart de aanwezigheid van een orthodoxe kerk en de grote hotels met hun prachtige tuinen om te ontspannen. Na de Tweede Wereldoorlog vanaf het midden van de jaren zestig begon het toerisme weer toe te nemen. Veel inwoners van de stad werken in Monaco, dat op slechts 12 kilometer afstand ligt. Noemenswaardig is het jaarlijkse citroenfestival eind februari, deze vrucht wordt beschouwd als een symbool van de stad.

Menton, is eigenlijk een slaperig stadje aan de rand van de Côte d'Azur met opvallende Italiaanse invloeden, maar de troef voor fijnproevers.
Het restaurant Mirazur met glazen front ligt op een heuvel met een adembenemend uitzicht op het strand, de haven en de stad. Het is niet verwonderlijk om zo'n high-end restaurant aan de Côte d'Azur te vinden. Maar dit is niet het beroemdheidsverblijf van  de Saint-Tropez, Cannes, Nice of Monte Carlo, het is Menton, de weinig bekende laatste stop aan de beroemde kust van Frankrijk voordat u Italië binnenrijdt. Menton is een onwaarschijnlijke locatie voor een restaurant dat regelmatig de jaarlijst van de 50 beste van de wereld maakt. Mirazur, dat in 2006 werd overgenomen door de Argentijnse chef-kok Mauro Colagreco is sindsdien steeds populairder geworden.

Dit opvallende restaurant heeft Menton een glimp bezorgd van de aandacht die de beroemde badplaatsen in het gebied innemen, maar het voelt nog steeds als een gewoon klein stadje, zij het met een prachtig middeleeuws hart en een buitengewone ligging tussen bergen en zee. De stranden een mix van steenachtig en zandig, openbaar en privé zijn in de hoge zomer vol, maar buiten het seizoen waren ze leeg.

Logeren in Menton is zeker meer betaalbaar dan bij zijn glamoureuze buren. Menton heeft misschien geen feestgangers zoals in Saint-Tropez of  de filmsterren van Cannes. Het heeft immers de ouderwetse charme en een zeer modern restaurant. U heeft in Menton de keuze uit veel accommodaties, u vindt ze hier. 

In Menton vindt u geen camperplaats, in de omgeving kunt u terecht op Camping de la Laune, 06440 Peillon, Alpes-Maritimes. 
Zomer 2021 468x60