woensdag 20 december 2023

Beynac een van de mooiste dorpen in Frankrijk

Beynac is een klein dorp aan de rivier de Dordogne, acht kilometer ten zuidwesten van Sarlat in het departement Dordogne. Het dorp wordt correcter 'Beynac-et-Cazenac' genoemd, Cazenac is zijn naaste buur, hoewel de volledige naam niet vaak wordt gebruikt.

Dit zeer aantrekkelijke dorp ligt verspreid langs de noordelijke oever van de rivier en gaat dan verder de heuvel op naar het kasteel dat erboven ligt. Beynac wordt genoemd als een van de 'mooiste dorpen van Frankrijk'.

Begin uw bezoek met een wandeling langs de rivier om de omgeving te waarderen. Volg de weg een eindje naar het oosten van het dorp voor een prachtig uitzicht over Beynac met het kasteel op de klif erboven.

Terug in het dorpscentrum kunt u de hoofdstraat volgen die de heuvel op gaat ,deze steile straat de heuvel op wordt het mandenmakerspad (Carnival del Panieraires) genoemd. Het verkennen van Beynac is eenvoudig, aangezien u eenvoudig deze smalle straat volgt terwijl het zich een weg baant door de mooie traditionele honingkleurige gebouwen van de Dordogne en af ​​en toe een omweg maakt naar smalle steegjes en zijstraten.

Uiteindelijk bereikt u het hoogtepunt in Beynac, het kasteel bovenop een hoge klif dat uitkijkt op een bocht in de rivier de Dordogne en hoog boven een groot deel van het kleine dorpje Beynac.

Het Château de Beynac was een Frans bolwerk, terwijl de Engelsen het moesten doen met het al even magnifieke Chateau de Castelnaud aan de overkant van de rivier. Het kasteel heeft een behoorlijk kleurrijke geschiedenis, die dateert uit de Honderdjarige Oorlog en de kruistocht tegen de Albigenzen, en is een zeer interessant kasteel om te bezoeken.

Zelfs als u geen interesse hebt in het prachtige uitzicht over de prachtige natuur, wilt u zeker op dezelfde plek staan ​​als Richard Leeuwenhart en het omringende landschap bewonderen!

De kerk Notre-Dame de l'Assomption was ooit de kapel van het kasteel en binnen de eerste cirkel van vestingen. De kerk werd gebouwd in de 12e eeuw met twee kapellen toegevoegd in de 16e en 17e eeuw, en heeft nog steeds een stenen dak. Binnen in de kerk zijn de koorruimte en de tabernakel de aandachtspunten.

Er is ook een interessant 'archeologisch park' in Beynac, waar typische 'neolithische Franse' gebouwen zijn gebouwd. Neem ook tijd om het naburige Cazenac te bezoeken, de kleine kerk en nog meer prachtige uitzichten te ervaren.

Beynac is een goed startpunt voor veel rivieractiviteiten, bijvoorbeeld kanoën en vissen en activiteiten zoals wandelen en fietsen in de Dordogne. Tochten langs de rivier in traditionele boten genaamd gabarres zijn ook mogelijk.

Het stuk van de rivier de Dordogne aan weerszijden van Beynac heeft een zeer groot aantal interessante bezienswaardigheden en dorpen, waaronder bijvoorbeeld Sarlat, misschien wel de meest indrukwekkende historische stad van Frankrijk, en de dorpen La Roque-Gageac en Domme, beide (zoals Beynac ) ingedeeld bij de 'mooiste dorpen van Frankrijk'.

Andere Dordogne-kastelen in de buurt zijn het Chateau des Milandes ten zuidwesten van Beynac en Chateau de Castelnaud aan de overkant van de rivier in het zuiden, terwijl de tuinen van Marqueyssac ook erg populair zijn bij bezoekers.

Accommodaties in en nabij Beynac.

Zomer 2021 468x60