maandag 18 september 2023

Navarrenx aantrekkelijk dorp in het zuidwesten van Frankrijk

Navarrenx is een aantrekkelijk dorp in de prachtige provincie Béarn in het zuidwesten van Frankrijk, aan de zuidkant van het gebied dat de Béarn des Gives wordt genoemd en nu een van de 'mooiste dorpen van Frankrijk' is.

We hebben genoten van een bezoek aan Navarrenx, vooral vanwege het uitzicht over de huizen en de rivier vanaf de versterkte muren die de stad omringen

Hoewel de belangrijkste attractie hier de wandeling langs de versterkte muren is, 10 meter hoog die het dorp omringen, is het centrum ook aangenaam om te verkennen, dus begin bij het VVV-kantoor van Navarrenx op de hoek van Place des Casernes, zodat u een gids kunt vragen voor andere opvallende plekken in het centrum.

Aan de zijkanten van het plein zie je de Saint-Antoine-barakken  - deze zijn recenter dan de versterkte muren en er wordt gezegd dat ze tot 500 soldaten konden huisvesten.

Naast de kazerne is er een trap naar de walmuren en waar je de Saint-Antoinepoort kunt zien. De stad had oorspronkelijk slechts twee ingangen door de muren en dit is er een van. De poort had oorspronkelijk een ophaalbrug om de stad nog beter te kunnen verdedigen.

Loop langs het terras naar het bastion, vanwaar je een goed zicht hebt op de Saint-Antoinepoort en een prachtig uitzicht over de rivier, de Gave d'Oloron en de brug. De bastions die je op verschillende plaatsen langs de muren kunt zien, zijn gebouwd om de andere delen van de muren te kunnen bewaken en beschermen en waren in die tijd vrij origineel.

De originele 13e-eeuwse brug werd gebouwd door Gaston VII en vervolgens in 1538 versterkt door Henri II d'Albret, tegelijkertijd werden de vestingwerken rond de stad gebouwd. De brug had oorspronkelijk een wachttoren en werd op zijn beurt over het hoofd gezien door wachttorens op de wallen.

Als je terug naar straatniveau gaat, zie je een vierkant stenen gebouw, de poudrière, waar het buskruit na 1580 werd opgeslagen. Je kunt naar binnen om het ruime interieur te zien. Vóór 1580 lag het buskruit in de zijbeuken van de kerk!

Als u de Rue Saint-Antoine naar het oosten volgt, passeert u een huis in renaissancestijl waar Jeanne d'Albret ooit heeft gewoond (zij zou later koningin van Navarra en Béarn worden), hoewel er weinig is dat ons herinnert aan het historische belang van het huis afgezien van een decoratieve stenen omlijsting rond de deuropening en een kleine plaquette.

Verderop in dezelfde straat in Navarrenx bereikt u de kerk. De kerk werd in de 16e eeuw gebouwd als een katholieke kerk, hoewel het korte tijd een protestantse kerk werd onder het bewind van Jeanne d'Albret. Je kunt verschillende gebeeldhouwde hoofden in de kerk zien.

Voorbij de kerk kun je terug de wallen op om het Bastion de Contremines te zien. Als je naar de bodem van dit bastion gaat, zul je een deur vinden die naar een ondergrondse galerij leidt - een fakkel is op dit punt handig!


Volg de wallen tegen de klok in naar het volgende bastion, dat oorspronkelijk de verdediging vormde voor de tweede poort naar de stad (de poort van Saint-Germain, nu verdwenen, hoewel er een foto is die laat zien hoe de poort er net buiten de muren uitzag).

Vanaf hier kunt u uw bezoek aan Navarrrenx voltooien door terug te lopen door het dorpscentrum. Onderweg ziet u de militaire fontein die zorgde voor de watervoorziening van de stad toen deze werd belegerd, de binnenplaats van het arsenaal, aan uw linkerhand in de Rue Saint-Germain, een van de meest imposante gebouwen in de stad centrum, evenals bij het 19e-eeuwse stadhuis.

Buiten het centrum van Navarrenx zijn er verschillende plaatsen waar je de buitenkant van de versterkte muren kunt zien, en verschillende wachttorens en overblijfselen van de oorspronkelijke gracht, die nu droog is. Er zijn ook twee picknickplaatsen ingericht.

Navarrenx houdt sinds de jaren 1500 zijn wekelijkse markt op woensdag en tijdens de zomermaanden is er een extra markt op zondagochtend. De stad is ook de thuisbasis van vele ambachtslieden, pottenbakkers en schilders, en ligt aan een belangrijke pelgrimsroute naar Spanje.

Attracties in de buurt

Navarrenx organiseert samen met het nabijgelegen Oloron-Sainte-Marie en Sauveterre-de-Bearn al meer dan 40 jaar de Wereldkampioenschappen Zalmvissen. Navarrenx organiseert jaarlijks een zalmfestival en de prachtige figuur van een visser en zijn zalm op een van de rotondes die naar de stad leiden, getuigen van het belang ervan.

Ook voor de sportieveling zijn er tennisbanen en zwembaden. Dicht bij het centrum van de stad ligt het Fronton, waar je misschien het geluk hebt om pelote te zien, een sport die sterk wordt geassocieerd met het Pays Basque.


Naast de bekendere steden in de Béarn, zoals Oloron-Sainte-Marie en Sauveterre-de-Bearn, zijn er in de omliggende regio veel mooie dorpjes die erop wachten om ontdekt te worden.

Het aantal accommodaties in Navarrenx is beperkt en vindt u via deze link. 

Zomer 2021 468x60