dinsdag 11 juni 2024

Antony een stad met een rijke geschiedenis

Antony, is een Franse stad gelegen in de westelijke rand van Parijs, ligt op een afstand van 11 kilometer van het centrum van de Franse hoofdstad. Antony maakt deel uit van de regio Ile-de-France en valt onder het departement Hauts-de-Seine.

Met een bevolking van bijna 63.000 mensen, staat de stad Antony ook aan top van de gemeentevereniging Hauts de Bievre. Deze vereniging is samengesteld uit in totaal zeven gemeenten. Hiervan maken vijf gemeenten deel uit van het departement Hauts-de-Seine en twee vallen onder het departement Essonne.

Antony is een stad met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Gallo-Romeinse tijd. ‘Antonacium’, het woord dat de naam van deze gemeente inspireerde, werd voor het eerst gebruikt in een oorkonde in het jaar 829 na Christus. ‘Antonacium’, vertaald, betekent ‘landgoed van Antonius’. Deze ‘Antony’ zou tijdens de Gallo-Romeinse tijd mogelijk een landeigenaar kunnen zijn in deze regio.

In de Franse geschiedenis bekleedt Antony een prominente positie, vanwege het spelen van een belangrijke rol in de Honderdjarige Oorlog. Aan het einde van die verwoestende oorlog zou Antony met iets meer dan 100 mensen zijn overgebleven.

Tijdens de 18e eeuw werd de economie van Antony nieuw leven ingeblazen toen het beroemde kaarsenbedrijf Trudon hier zijn hoofdkantoor vestigde.

Er zijn een aantal interessante hotspots in de stad Antony. Een van hen is de Chapelle Sainte Marie. De kapel trekt zowel inwoners als toeristen aan vanwege zijn enorme omvang. Het werd in 1968 gebouwd door de gewaardeerde architecten Zunz en Dengler.

De twee opvallende aspecten van Chapelle Sainte Marie zijn de binnenmuren die prachtig zijn gemaakt door Henri-Martin Granel, de bekende glasblazer en de lange keramische fresco gesneden door Jacqueline-Bechet Ferbera. Terwijl de muren pronken met prachtig metselwerk, is het fresco verbazingwekkend groot en meet het maar liefst 440 vierkante voet.

Zomer 2021 468x60