zaterdag 6 juli 2024

Bonifacio bezienswaardige plek op Corsica

Bonifacio ligt op de zuidpunt van het Franse eiland Corsica. Het heeft ongeveer 2.950 inwoners en heeft een oppervlakte van bijna 138 km². Bonifacio ligt ongeveer 12 kilometer van het eiland Sardinië en verleende haar naam aan de zeestraat tussen Corsica en Sardinië (Straat van Bonifacio).

Bonifacio's oorsprong gaat terug tot de tijd rond 828, maar er zijn archeologische vondsten die een nog langer bestaan ​​bewijzen. Ondertussen is de plaats Bonifacio verdeeld in de bovenste stad (Ville haute) en de middeleeuwse oude stad met jachthaven. Ville haute ligt op een kalkstenen landtong die evenwijdig loopt aan de kust, het Île de Fazio. De zeezijde  valt met een gemiddelde hoogte van 70 meter vrijwel loodrecht in de zee. Aan de landzijde bevindt de landtong zich aan een fjordachtige baai (Calanque). Hier bevindt zich ook de goed beschermde natuurlijke haven, die ook wordt gebruikt als vis- en jachthaven.

Bonifacio is een centrum voor de koopvaardij en voor het veerboot verkeer met de naburige eiland Sardinië. Toeristen komen vooral in de zomermaanden van hier uit op het eiland. Een van de speciale attracties is natuurlijk de haven op het kalksteenplateau en de aangrenzende oude stad. Het is een van de mooiste in de Middellandse Zee en een die vooral indrukwekkend is vanwege de bijzondere ligging op het plateau.
Op de straten vindt u veelal kasseien en huizen van vier tot vijf verdiepingen zijn hier de regel. 
De toegang is via een ophaalbrug en een zigzag aangelegde tunnel. Vanaf hier kunnen bezoekers genieten van een prachtig uitzicht. Een speciale bestemming zijn de grotten, die u met de boot vanuit de haven kunt bereiken.

Natuurlijk kunt u ook met de eigen camper naar Corsica, of een camper huren op het eiland.
Zomer 2021 468x60