donderdag 10 augustus 2023

Finistère het westelijke puntje van Bretagne

Finistère (Nederlands - het einde van de wereld) is het westelijke puntje van Bretagne, met een indrukwekkend mooie, 300 km lange kustlijn.

Het wordt gekenmerkt door diepe fjordachtige uitsnijdingen, genaamd "Abers" of "Aven", dan weer een ruige rotsachtige kustlijn, grote, brede zandstranden en kliffen die ver in de zee uitsteken met fantastische uitzichten zoals Pointe du Raz, Pointe de Corsen en Pointe de Saint Mathieu.

De Montagne Noire en de Monts d´Arrée zijn een bezoek waard. De Finistère biedt niet alleen ongerepte natuur, uitnodigende ontspanning, maar ook geschiedenis.

Vanwege de gunstige ligging voor zeeverbindingen en de talloze natuurlijke havens, werd West-Bretagne in de 15e en 16e eeuw het handelscentrum tussen Noord- en Zuid-Europa. Een andere ervaring is de terugkeer van de vissersboten in de haven van Le Guilvinec, of een bezoek aan de Fayancerie van Quimper ( porcelein beschilderen). Dit aardewerk heeft een lange traditie.

De Bretonse kust fascineerde veel schilders, o.a. Gauguin, Renoir. Veel werken zijn te zien in de musea van Brest, Pont-Aven en Quimper. De bekendste getuigen van deze tijd zijn de "Enclos Paroissiaux", omsloten parochies,  rijkelijk versierd met sculpturen, die de steden bouwden die door de handel welvarend waren geworden. Je vindt ze niet in de grotere steden, alleen in kleine dorpen. Traditionele gebruiken zoals het beroemde "pardon" (bedevaarten), volksevenementen met kostuumparades, Bretonse muziek, volksdansen en de Bretonse taal zijn bijzonder goed bewaard gebleven in Finistère.

Excursies naar de eilanden Batz, Molene en Ouessant worden aanbevolen. Het achterland kenmerkt zich door zijn haaglandschappen, de schijnbaar eindeloze gecultiveerde landschappen, die worden afgewisseld met dichtbevolkte streken.

Zomer 2021 468x60