zaterdag 26 juni 2021

Èze Frankrijk terug naar de Middeleeuwen

Èze is een gemeenschap met ongeveer 2.700 inwoners aan de Franse Middellandse Zeekust tussen Nice en Monaco. Het is verdeeld in het gebied van Èze-sur-Mer, dat direct aan zee ligt en in de gemeente Èze Village op 700 meter hoogte.

De hele regio is een zeer steile kustlijn in de middelste Corniche. De plaats staat bekend om zijn autovrije middeleeuwse steegjes.
Bezoekers van de cactustuin kunnen genieten van een prachtig uitzicht op de kliffen en de zee. De dichter Friedrich Nietzsche heeft delen van zijn beroemde werk hier gemaakt.

De kleine badplaats Èze-Bord-de-Meer, die eigenlijk Èze-sur-Mer heet, is gemakkelijk bereikbaar vanuit Nice en Monaco en wordt ondersteund door een spoorverbinding.

De beschutte locatie geeft de plaats in de winter een aangenaam klimaat met over het algemeen warmer dan in de naburige dorpen. De mediterrane flair is bezoekers en vakantiegangers een bezoekje waard, ook al is de plaats zelf niet erg groot met een oppervlakte van slechts 9,5 km². De prachtige locatie direct aan zee en het indrukwekkende uitzicht vanaf de kliffen over de regio belonen de bezoeker voor zijn beklimming.

Vrienden van middeleeuws vakmanschap, handelaren in kostuums van weleer zijn te zien op het Eze dÀntan, een middeleeuws festival in Èze.
Velen brengen jaar een bezoek aan Èze, wellicht het mooiste kustplaatsje van Frankrijk.
Zomer 2021 468x60