zondag 18 maart 2018

Chinon Frankrijk stad met interessante geschiedenis

Chinon is een gemeente in het Franse departement Indre-et-Loire (regio Centre-Val de Loire). 
De Franse stad Chinon ligt aan beide oevers van de Vienne. Chinon met zo'n 8.000 inwoners is vooral bekend om de indrukwekkende ruïnes van het kasteel van Chinon en de wijn die hier wordt geproduceerd.

De strategisch interessante stad heeft een bewogen geschiedenis.  Chinon werd voor het eerst genoemd in de 6e eeuw door Gregorius van Tours. In 1154 viel de stad ten prooi aan de Engelsen. Tussentijds werd het kasteel van Chinon bewoond door Richard Leeuwenhart en zijn broer Jan zonder Land en zijn vrouw Isabella van Angoulême. In het jaar 1205 veroverde Filips II van Frankrijk, bijgenaamd August, Chinon terug.

Een bijzonder hoogtepunt is de burcht van Chinon en hoewel het een burcht is, behoort ze tot de kastelen van de Loire. Het heuvelkasteel werd gebouwd in de 10e eeuw. In de loop der jaren, veranderde het telkens van eigendom. Na de Franse Revolutie raakte het kasteel langzamerhand in verval. Tussen 2003 en 2010 zijn delen van het kasteel gerestaureerd. Tegenwoordig is het kasteel een echte bezoekersmagneet. Vanuit het kasteel heeft u een eersteklas uitzicht over de stad en de regio.

Andere bezienswaardigheden zijn de Gallo-Romeinse ruïnes in Bessé,  de kerk uit de 10e eeuw, de oude binnenstad met huizen uit de 10e en 11e eeuw, de kerk Notre-Dame de Parilly en de Tour de l'Horloge uit de 12e eeuw. Er zijn 5 musea in Chinon, waaronder een wijnmuseum, een museum over volkskunst en traditie en een museum over de geschiedenis van de riviervaart op de Loire.

Chinon is één van de mooiste steden in Frankrijk.  Het stadje is goed bewaard gebleven. Er staan nog veel middeleeuwse vakwerkhuizen en het kent de typische kleine straatjes die omhoog leiden naar het kasteel.

Met uw camper kunt u terecht op Camping Municipal de L'Ile Auger, Quai Danton, 37500 - Chinon. Afstand vanaf Utrecht 753 km.

Zomer 2021 468x60