zaterdag 3 maart 2018

Carcassonne middeleeuws vestingstadje Frankrijk

Carcassonne is een stad met ongeveer 46.000 inwoners en ligt in het zuiden van Frankrijk in de regio Occitanie op 90 km ten zuidoosten van Toulouse.  Het symbool van Carcassonne is het middeleeuwse fort, gelegen op een heuvel in het oude centrum. Door de stad stromen de Aude en Fresquel, het Canal du Midi doorkruist de stad ook.

Al in de oudheid was Carcassonne als plaats bekend. Destijds behoorde het tot Volcae, een grote en krachtige natie in zuidelijk Gallië, toen was het bekend onder de naam Carcasso. Het dorp, later onder Romeins bewind, behoorde nu tot de provincie Gallia Narbonensis en Caesar liet in  Colonia lulia Carcaso, zoals Carcassonne door de Romeinen werd genoemd een wapenplaats en oorlogsmagazijen aanleggen. Het bisdom werd gesticht in 533, later viel de stad terug in de handen van de Visigoten en de Saracenen. In 759, na het bewind van de Arabieren, werd de plaats uiteindelijk toegekend aan Frankrijk.

Als u vandaag naar Carcassonne reist, vindt u een aantal bezienswaardigheden uit de geschiedenis. 
De Cité de Carcassonne aan de rechterkant van de Aude staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt beschouwd als een belangrijke toeristische attractie en een van de meest bezochte bestemmingen in Frankrijk. Het middeleeuwse fort is gezien haar toestand uniek in Europa.

De kasteelstad is omgeven door een muurring, binnenin het kasteel, het kasteel van de graaf en een kerk zijn de belangrijkste gebouwen. Het kasteel is rechthoekig van vorm, heeft vijf torens en wordt beschermd door een sloot. De Neptunus-fontein of de markthallen zijn een speciale bezienswaardigheden in Carcassonne. Andere hoogtepunten zijn o.a. de Basiliek Sint Nazaire, de oude brug, het museum de l'Inquisition en het museum van schone kunsten van Carcassonne.
Zomer 2021 468x60