zondag 18 februari 2018

Bastia vestingstad op Corsica

De naam Bastia is afgeleid van de Italiaanse naam Bastiglia (citadel). Bastia ligt op het eiland Corsica en is een gemeente met ongeveer 44.000 inwoners. Het is ook de belangrijkste haven, evenals de hoofdstad van het departement Haute-Corse en het economische centrum van het eiland.

Geschiedenis Bastia.
Reeds in de Romeinse tijd waren er nederzettingen. De Genuese hebben uit de kleine en middeleeuwse vissershaven Porto Cardo, de vestingstad Bastia gemaakt. Tegelijkertijd was deze tijd vol economische welvaart en al in de 17e eeuw had de stad ongeveer 10.000 inwoners. Mensen leefden van de landbouw of ambacht en natuurlijk van de visserij.
Toen de haven in 1730 werd verwoest en het industriële tijdperk begon, ging het belang van de stad als economisch centrum verloren. Daarnaast veroorzaakte politieke onrust beroering, waardoor veel stadsbewoners emigreerden. Ze vertrokken veelal naar Frankrijk, maar ook naar de Franse koloniën.

Pas in de jaren vijftig kon Bastia zich opnieuw ontwikkelen. In het zuiden van de stad werd een industriegebied aangelegd, dat er tot op heden voor zorgt dat de stad weer het economische centrum is.

Tegenwoordig is Bastia praktisch verdeeld in drie delen. De voormalige wijk met het bastion en de citadel en het paleis van de gouverneur heet Terra Nova. Het oude centrum Terra Vecchia ligt ten noorden van de oude haven. Hier staan veel huizen met meerdere verdiepingen van de 16e tot 18e eeuw. Ten westen daarvan ligt de nieuwe stad met brede straten en prachtige pleinen. De in 1984 voltooide tunnel loopt onder de citadel en de oude haven, daardoor wordt het verkeer op de straten behoorlijk ontlast.

Bezienswaardigheden zijn het plein Saint-Nicolas bij de veerhaven. Het is 300 meter lang en 100 meter breed en is omzoomd met cafés, restaurants en winkels. De marktplaats, kerken en kapellen, het etnologisch museum en natuurlijk het strand zijn een bezoekje waard.
Zomer 2021 468x60