zondag 13 augustus 2023

Erbalunga Corsica

Het vissersdorpje Erbalunga is een klein dorp aan de kust van Kaap Corsica, ongeveer 10 kilometer ten noorden van Bastia en een van de belangrijkste bestemmingen tijdens uw rondreis over het schiereiland.

Erbalunga bezoeken

Erbalunga is een vrij klein dorp en het duurt niet lang om het te verkennen, maar de combinatie van het schilderachtige historische centrum en de ongerepte haven maken het tot een populaire en interessante bestemming. Er is een grote parkeerplaats naast de hoofdweg in het centrum van Erbalunga, de beste plek om uw bezoek te beginnen.

Net als Bastia in het zuiden is Erbalunga grotendeels niet gerenoveerd, dus de charme komt voort uit het authentieke, ongerepte karakter. Het heeft de uitstraling van een dorp waar op een dag alle huizen rond de haven in felle kleuren zullen worden geverfd en de oude stad vol met toeristenwinkels - dus geniet van de rustige charme zolang het kan!

Vanaf hier steekt u de weg over en loopt u de straten van het oude centrum van Erbalunga in, een voetgangersgebied. Hier zie je een open plein omgeven door bomen en grote herenhuizen, evenals twee of drie cafés waar de lokale bevolking samenkomt. In de omliggende straten, die allemaal vroeg of laat bij de haven lijken uit te komen, staan kleinere huisjes en steegjes met eeuwenoude stenen huizen.

De haven is vrij klein en wordt voornamelijk gebruikt door lokale vissersboten. U kunt rond de haven lopen voor een uitzicht over het dorp. Op een landtong aan de ene kant van de haven staat ook een oude Genuese toren uit de 16e eeuw, nu gedeeltelijk een ruïne maar erg fotogeniek.

Er zijn niet veel gemakkelijk bereikbare stranden langs de kust van Kaap Corsica, maar net ten noorden van Erbalunga is er een lang kiezelstrand.

Erbalunga-evenementen

Erbalunga is het onwaarschijnlijke centrum (vanwege de grootte en locatie van het dorp) van een muziekfestival dat elk jaar halverwege augustus enkele van de meer populaire Franse muzikanten en popsterren trekt.

Als je de kans hebt om op Goede Vrijdag in Erbalunga te zijn, krijg je de kans om een zeer oude traditie te zien wanneer een broederschap met een kap onder leiding van boetelingen 's morgens vroeg het dorp verlaat in een processie om een rondrit te maken door de lokale gemeenschappen voordat ze terugkeren naar het dorp. 'S Avonds wordt er nog een formele ceremonie en ritueel gehouden. Er is mij verteld dat het iets minder suggestief is dan je zou verwachten als je films hebt gezien met broederschappen met een kap, maar het is nog steeds een ongewoon gezicht!

Attracties in de buurt

Erbalunga maakt eigenlijk deel uit van een gemeente genaamd Brando, die ook het dorp Lavasina vier kilometer naar het zuiden omvat, met een franciscaner klooster en een klein kiezelstrand; het middeleeuwse dorp Pozzo, op de hellingen van de achterliggende heuvel; en het kleine middeleeuwse gehucht Silgaggia, ook verborgen in de beboste heuvels in het westen.

Als u afwijkt van de kustweg van Kaap Corsica en een paar kilometer landinwaarts rijdt vanaf Erbalunga langs de D54, zijn er twee interessante historische monumenten: de ruïne van het kasteel van Castello en de kapel Notre-Dame-des-Neiges (volg de borden Santa Maria di e Nevi).

Natuurlijk wil je Bastia bezoeken terwijl je in deze regio bent.

Zomer 2021 468x60