zaterdag 22 juli 2023

Gien aan de Loire


De stad Gien ligt aan de rivier de Loire, in het departement Loiret ten zuidoosten van Orleans en enkele kilometers ten noordoosten van Briare. Een groot deel van het stadscentrum van Gien werd tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest en veel van wat we vandaag zien, is een naoorlogse wederopbouw. Deze reconstructie is zeer zorgvuldig uitgevoerd en roept zeker op sommige plaatsen het gevoel op van een veel ouder stadscentrum, maar betekent ook dat de stad die we vandaag zien heel anders is dan de stad die we 100 jaar geleden zouden hebben gezien en er is een aanzienlijke hoeveelheid moderne ontwikkeling.

Hoewel het aan de rivier de Loire ligt, moet u er rekening mee houden dat Gien behoorlijk ver ten oosten van de beroemdste kastelen en steden in de Loire-vallei ligt.

Gien verkennen

Begin uw bezoek door de stenen brug over de rivier over te steken die wegleidt van het stadscentrum. Sinds de vroege middeleeuwen is hier een brug, hoewel de huidige brug met zijn 12 bogen en een lichte bultrug een 18e-eeuwse reconstructie is.

Vanaf de brug en door het pad langs de oever van de rivier te volgen, krijgt u enkele van de beste uitzichten over de stad - bijna elke foto die u van Gien vindt, is vanaf hier genomen! Als u in of nabij Gien verblijft, moet u hier ook in het donker terugkeren wanneer de brug en het kasteel verlicht zijn.

Château de Gien

Het Chateau de Gien werd ingrijpend herbouwd in de jaren tot 1500 als jachthuis voor Anne de Beaujeu, de dochter van koning Lodewijk XI en genaamd Anne van Frankrijk. Het werd gebouwd op de plaats van een eerder kasteel dat in de 12e eeuw was verwoest en vervangen door een meer bescheiden kasteel. Het kasteel leed ook aanzienlijke schade tijdens de oorlog in 1940 en van 2011-2014 onderging het kasteel een ingrijpende renovatie (heropening voor het publiek in 2015).

Op het hoogtepunt van zijn populariteit werd het kasteel bezocht door vele Franse vorsten zoals François I, koning Henri II, Catherine de Médicis, koning Karel IX en Lodewijk XIV.

Het Chateau de Gien is gebouwd in rode baksteen en ziet er relatief eenvoudig uit ondanks verschillende torens en talloze schoorstenen, en enkele patronen die zijn gemaakt van bakstenen in verschillende kleuren en van witte steen die wordt gebruikt in raam- en deuromlijstingen.

Let op: de meeste beroemde kastelen langs de Loire zijn gebouwd vanaf de 16e eeuw en bevatten belangrijke architectonische elementen die hier uit Italië zijn meegebracht. De kastelen van Gien en Amboise zijn de belangrijkste die aan deze invloeden vooraf zijn gegaan, en verklaart waarom het kasteel van Gien veel minder decoratief is dan deze latere kastelen.

Het kasteel bevat ook het International Museum of Hunting (het Musée International de la Chasse), met tal van kunstwerken met betrekking tot de jacht, waaronder schilderijen, sculpturen en keramiek, en ook jachtwapens en trofeeën (zoals een kamer met muren bedekt met hertenkoppen).

 Gien aardewerk en museum

Gien heeft een lange geschiedenis van aardewerkproductie, opgericht in de 19e eeuw en produceert een aantal zeer mooie decoratieve keramiek en tafelgerei. Deze werden meestal geproduceerd als goedkopere reproducties van veel eerder aardewerk, zodat ze toegankelijk konden zijn voor een groter publiek, en de pottenbakkers van Gien waren hier bijzonder bedreven in.

Hoewel het hoogtepunt van de productie aan het einde van de 19e eeuw lag, draait de fabriek vandaag de dag nog steeds succesvol met een groot assortiment producten en kun je veel voorbeelden van de vroegere werken bewonderen in het Musée de la Faïencerie in de fabriek. Natuurlijk is er ook een winkel waar je aardewerk kunt kopen om te bewaren als herinnering aan je bezoek!

Andere informatie

Een van de meest opvallende huizen in de stad heet het Maison des Alix. Dit 15e-eeuwse huis, gelegen op de Place Jean Jaures, was een van de weinige in Gien die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan schade is ontsnapt. De kerk van Saint-Jean-de-Arc in Gien, ooit de kerk van het kasteel, is in de buurt van het kasteel te zien. Een groot deel van de huidige kerk is een naoorlogse reconstructie, hoewel de toren deel uitmaakt van de oorspronkelijke kerk uit de 15e eeuw.

Je ziet ook overblijfselen van verschillende andere historische monumenten, zoals delen van de oude wallen en een klein deel van de muren van een middeleeuws ziekenhuis. Het VVV-kantoor van Gien bevindt zich op Place Jean Jaurès in het centrum van de stad en zij kunnen u een handige gids geven met een voorgestelde route die u tijdens uw verkenning kunt volgen, zodat u alle hoogtepunten kunt zien.

Tegenover de oude stad ligt een populair rivierstrand aan de Loire.

Attracties in de buurt

U zult zeker ook een wandeling willen maken langs de rivieren en kanalen in Briare, slechts een paar kilometer ten zuidoosten van Gien, terwijl u hier bent, en als u nog meer kanalen en rivieren wilt zien, kunt u naar het noorden reizen om het stadscentrum in Montargis te verkennen!

Zomer 2021 468x60