zaterdag 13 januari 2024

Avoriaz skigebied in de Franse Alpen

Avoriaz is een skigebied in de Franse Alpen, zeer dicht bij de Franse grens met Zwitserland, ten noordoosten van Annecy en ten oosten van Genève. Het resort valt samen met buren Morzine in het populaire skigebied 'Portes du Soleil' , Abondance en Les Gets en verschillende andere resorts, zowel in Frankrijk als in Zwitserland.

Door zijn architectuur, prachtige omgeving om te skiën tussen de bossen en het autovrije stadscentrum is Avoriaz een zeer populair en gewild winterresort.

De plaats Avoriaz is een zeer indrukwekkende locatie hoog op de top van een klif. Het is alleen toegankelijk voor voetgangers (autovrij) en is architectonisch gezien een zeer ongebruikelijk resort - hoewel de ontwikkeling van Avoriaz in de jaren 60 begon en niet de stijl van een 'Alpine chalet' volgde, vermeed het ook de 'betonnen hoogbouw' ' stijl van resort. 

In plaats van conventionele gebouwen te hebben, zijn die in Avoriaz ontworpen met het landschap in gedachten en om zoveel mogelijk in de omgeving te integreren, door ontwerpelementen van de rotsen en kliffen in de directe omgeving te spiegelen, met natuurlijke elementen (bijvoorbeeld de dakpannen in Avoriaz zijn van red cedar, en de meeste gebouwen zijn bekleed met hout in plaats van beton), en door waar mogelijk rechte hoeken in de bouwontwerpen te vermijden.

Het resultaat werkt erg goed en vormt een radicaal (en zeer aantrekkelijk) contrast met veel andere skigebieden die in de jaren '60 zijn ontwikkeld.

Het vervoer binnen het belangrijkste dorp Avoriaz is in sleeën en koetsen (of op ski's), een idee dat ervoor zorgt dat het resort zijn individualiteit behoudt en zorgt voor een zeer aantrekkelijke skilocatie met alle faciliteiten binnen handbereik. Zoals je van een topklasse resort mag verwachten, zijn de faciliteiten zeer gevarieerd, met ontelbare cafés, bars en restaurants.

Het uitzicht vanaf de top net boven Avoriaz is ook uitzonderlijk.

Avoriaz skiën en activiteiten

Skiën in Avoriaz, en in een groot deel van de regio Portes du Soleil, is in een prachtige omgeving, met met pijnbomen begroeide bergen en skihellingen en uitdagingen voor alle niveaus, en op het zuiden. De Wall-skipiste zou een van de beste van Europa zijn, en Avoriaz wordt ook regelmatig zeer hoog gewaardeerd voor zijn snowboardmogelijkheden.

Skiën op een hoogte tussen de 1800 en 2500 meter boven de zeespiegel en geopend van half december tot eind april en sneeuwzeker door de ligging van het resort, verder naar het noorden dan veel van de populaire skistations. Er zijn 51 pistes (5 groene, 26 blauwe, 14 rode en 6 zwarte) die in totaal bijna 70 kilometer beslaan.

Er is ook voldoende aandacht voor beginnende skiërs, met lessen, uitrusting en een aangewezen oefengebied, en pistes gereserveerd voor beginners, allemaal tegen concurrerende prijzen. Voor degenen die liever niet de hele tijd skiën, zijn er ook vele activiteiten beschikbaar, zoals schaatsen, heteluchtballonnen, mountainbiken op sneeuw en recreatieve voorzieningen zoals een spa en een bioscoop. Als dat iets te gemakkelijk klinkt, kun je ook proberen onder het ijs te duiken! Helikoptervluchten en parachutespringen behoren tot de andere spannende ervaringen

In de tweede helft van maart organiseert Avoriaz ook het populaire muziekfestival 'Rock the Pistes'.

De kinderclub staat open voor kinderen van 3-16 jaar en vanwege haar inspanningen om zowel kinderen als hun ouders te vermaken, werd Avoriaz onlangs ook bekroond met een prijs als Best Family Winter Resort. Dit vindt plaats in een daarvoor aangewezen 'Village des Enfants' met meer dan 100 instructeurs. Natuurlijk draagt ​​de afwezigheid van auto's in Avoriaz ook bij aan hun veiligheid.

Portes du Soleil met Avoriaz is het grootste skigebied van Europa, dus zelfs als Avoriaz niet genoeg is, kunt u verzekerd zijn van een eindeloze verscheidenheid aan skipistes en off-piste routes - er zijn 650 kilometer aan skipistes om uit te kiezen!

Zomer in Avoriaz

Er wordt ook gezorgd voor zomeractiviteiten in de bergen en Avoriaz is zeer goed gelegen om dit prachtige deel van de Alpen te verkennen.

Vooral populair bij liefhebbers van wandelen of mountainbiken, met 650 kilometer aan mountainbikeroutes voor de deur, vindt u ook een golfbaan, een tropisch waterpark en vele andere recreatiemogelijkheden.

Avoriaz was ook meerdere keren het eindpunt van etappes van de Tour de France.

In de buurt

Voor een meer traditionele plaats, ligt Morzine onder Avoriaz en maakt ook deel uit van de regio Portes du Soleil.

Wordt Avoriaz uw volgende winter-of wellicht zomerbestemming, diverse accommodaties vindt u via deze link.

Zomer 2021 468x60