donderdag 15 juli 2021

Molières typisch Dordogne dorp

Molières is een gemeente in het Franse departement Dordogne (regio Nouvelle-Aquitaine), ten noordoosten van Beaumont-du-Perigord, gesticht in 1284 als een Engelse bastide plaats, nooit vervolmaakt, leed het verdere schade tijdens de verwoestende Honderdjarige Oorlog en de godsdienstoorlogen.

Molières is vrij klein, maar het is een mooi dorp, typisch voor de Dordogne en omgeven door een prachtig landschap, dus we raden u aan om het te bezoeken als u in de buurt bent.

Tot de dingen die nooit werden voltooid of tijdens  de oorlogen werden vernietigd, behoren het kasteel en de arcades die het centrale plein zouden moeten omringen (slechts een klein deel is overgebleven). De oorspronkelijke markthal bestaat ook niet meer.

Al dit gepraat over wat er ontbreekt, zou echter een misleidende indruk kunnen geven van Molières, dat op geen enkele manier 'incompleet' aanvoelt en een heerlijk klein dorpje is om te bezoeken.

Het is echter klein en een compleet bezoek inclusief een drankje in het café duurt slechts een paar uur. Begin uw bezoek met een wandeling over het centrale plein, het oorspronkelijke hart van de bastide plaats.

Er is een mooie kerk in Molieres, aan de 'hoofdstraat' buiten het centrale plein naast het stadhuis en oorlogsmonument. De kerk van Saint-Jean is behoorlijk indrukwekkend en dateert uit de 13e eeuw.

Gebouwd in gotische stijl met een grote vierkante klokkentoren, wekt de kerk de indruk vrij groot te zijn gezien de grootte van het dorp! De twee stenen ingangen behoren tot de interessante kenmerken.

Het stadhuis van Molières ligt naast de kerk en u kunt achter het stadhuis gaan om een ​​grasveld te zien met uitzicht over het landschap.

Ook net buiten het plein langs de Rue du Chateau ziet u de ruïnes/restanten van het 14e eeuwse kasteel van Molières. Dit is nu niet meer dan een groot grasveld omringd door een 5 meter hoge muur en de ruïnes van een centrale toren. Let op de waarschuwingen (alleen Frans) dat kinderen (en volwassenen) niet op de kasteelmuren mogen klauteren vanwege het risico op vallende stenen.

Zorg ervoor dat u ook het centrale plein verlaat en door de smalle steegjes loopt, er zijn veel glimpen van prachtige gele stenen Dordogne-huizen en tuinen om van te genieten.

Er zijn verschillende gemarkeerde paden die vertrekken vanuit Molières als u het omliggende platteland wilt verkennen.

Attracties in de buurt

Er zijn verschillende bezienswaardigheden in de beboste heuvels van het omliggende platteland, dat zelfs tijdens het zomerse toeristenseizoen relatief rustig blijft. In de directe omgeving kunt u een bezoek brengen aan de abdijen van Cadouin en Saint-Avit-Senieur en het kleine maar pittoreske dorpje Montferrand-du-Perigord.

Accommodaties in en nabij Molières vindt u hier.

Zomer 2021 468x60