maandag 6 november 2023

Brantome idyllisch dorpje

Brantome is een idyllisch dorpje gelegen ten noorden van Perigueux aan de oevers van de rivier de Dronne. Het dorp staat plaatselijk bekend als het Venetië van de Perigord. Beboste kliffen doemen op achter de prachtige benedictijnenabdij en de rivier de Dronne loopt rond het dorp voor een benedictijnenabdij met een kleine stuw en een mooie en ongebruikelijke rechthoekige stenen brug om de schoonheid van het tafereel nog mooier te maken.

Parken en tuinen omringen een groot deel van Brantome, een rivier stroomt door het centrum van het dorp, de traditionele Perigord-huizen zijn gebouwd met de lokale stenen met pannendaken en daarnaast is er een fantastische troglodietengrot met scènes van het Laatste Oordeel uitgehouwen in de steen: samen zorgen deze hoogtepunten ervoor dat bij elk bezoek aan deze regio ook een bezoek aan Brantome hoort!

De abdij van Brantome vindt zijn oorsprong in de 8e eeuw. Deze benedictijnenabdij werd gesticht door Karel de Grote die naar verluidt de relikwieën schonk van Sint-Sicarius, een van de kinderen die door Herodes werden afgeslacht.

De oorspronkelijke abdij werd verwoest door Vikingen en vervolgens herbouwd in de tiende eeuw en opnieuw in de twaalfde en vijftiende eeuw. Het werd vervolgens in 1850 ingrijpend gerestaureerd door de architect Paul Abadie, een student van Viollet-le-Duc, dus de abdijgebouwen die we vandaag zien, beslaan een periode van bijna 800 jaar.

Een van de oudste delen is de klokkentoren die officieel dateert uit de 11e eeuw, maar misschien zelfs nog ouder is en daarmee een van de oudste in Frankrijk is.

In de abdij van Brantome is er een elegante trap en u kunt de slaapzaal van de monniken bezoeken met het dak in de vorm van een omgekeerde boot. Er is ook een permanente tentoonstelling van ‘dessins mediumniques’ van Fernand Desmoulin (tekeningen gemaakt onder invloed van een spirituele ervaring).

Achter de abdij aan de voet van de klif bevinden zich de holbewonerswoningen die werden gebruikt door de oorspronkelijke monniken en hier is de grot met het opmerkelijke beeldhouwwerk van ‘Het Laatste Oordeel’.

Tijdens een wandeling door de rest van het kleine dorpje Brantome ziet u verschillende voorbeelden van middeleeuwse en renaissancistische architectuur. Haal een kaart op bij het VVV-kantoor en u kunt er zeker van zijn dat u alle hoogtepunten ziet. Naast de opmerkelijke huizen uit de verschillende eeuwen is er het voormalig burgerlijk en militair hospitaal, een toren uit de oude vestingwerken en een loopbrug die werd gebouwd onder leiding van de werkplaatsen van Eiffel in Parijs.

In de buurt van de abdij ligt het renaissancepaviljoen aan het ene uiteinde van de Boulevard Charlemagne die zich uitstrekt langs de voorkant van de abdij en net voor het paviljoen ligt de mooie "Grand Jardin", ook wel bekend als de "Monniken-tuin" die oorspronkelijk werd aangelegd voor de abdij maar is nu een openbare tuin.

Het dorp heeft ook een selectie goede restaurants, waaronder de met een Michelin-ster bekroonde Moulin de l'Abbaye. Marktdag is vrijdag in Brantome.

Attracties in de buurt

Kanovaren door Brantome geeft je een ander perspectief op de stad en is altijd een populaire manier om van de omgeving en het omliggende platteland te genieten.

Een van de populaire attracties in de buurt van Brantome zijn de "Grotte de Villars", een van de meest indrukwekkende grottenstelsels in de Perigord-regio en de enige met zowel prehistorische schilderijen als rotsformaties.

Het kasteel en dorp van Bourdeilles liggen aan de rivier de Dronne, slechts zeven kilometer ten zuiden van Brantome en aan de rivier de Cole in het noorden moet u zeker het pittoreske dorpje Saint-Jean-de-Cole bezoeken.

Het platteland ten noorden van de stad ligt in het beschermde gebied van het Regionaal Natuurpark van de Perigord-Limousin.

Hotels in en nabij Brantome.

Zomer 2021 468x60