maandag 9 oktober 2023

Biron klein dorp in Dordogne

Biron is een klein dorpje aan de zuidrand van het departement Dordogne, in het glooiende landschap rond Monpazier. 

Biron is vooral bekend om en het meest bezocht vanwege het Chateau de Biron dat het dorp domineert, maar het dorp zelf, hoewel erg klein, is erg mooi en heeft een prachtig uitzicht en verdient een bezoek, zelfs als u niet van plan bent om het kasteel in te gaan.

Het dorp Biron bestaat uit twee verschillende delen: het bovendorp rond het kasteel en het lager gelegen dorp rond de kerk. De twee delen liggen ongeveer 200 meter uit elkaar, langs een weg met enkele mooie huisjes en tuinen.

In de afgelopen jaren heeft het dorp een groot deel van de verdedigingswallen die ooit het dorp omringden herbouwd, dus Biron wordt nu betreden via een gereconstrueerde poort. Persoonlijk gaf ik de voorkeur aan Biron zonder deze recente reconstructie, maar het doet niets af aan een bezoek.

In dit deel van het dorp, evenals de ingang van het kasteel, is een café en een paar kleine straatjes met mooie stenen huizen, evenals een andere middeleeuwse stenen poort. Je kunt ook een traditionele houten markthal zien.

Het lager gelegen deel van Biron ontwikkelde zich in de 12e eeuw rond een benedictijnenklooster. Ondanks zijn kleine omvang wordt aangenomen dat dit deel van Biron een onafhankelijke nederzetting zou zijn geweest, met zijn eigen vestingwerken en zelfvoorzienend vanwege zijn bron. Er is een klein openbaar plein met de put in het midden, een oude kerk aan de ene kant en oude stenen en colombage huizen aan de andere kanten.

Nadat u de twee centra van het dorp hebt verkend, kunt u een paar honderd meter langs de weg lopen tot voorbij het lager gelegen deel van Biron. Vanaf hier hebt u het mooiste uitzicht over het hele dorp en kasteel. U hebt weer een indrukwekkend uitzicht op het kasteel als u 200 meter het weggetje tegenover de poort naar het hoger gelegen dorp afloopt (langs de hoofdparkeerplaats).

Attracties in de buurt

Natuurlijk zullen de meeste bezoekers ook het Chateau de Biron willen bezoeken als ze het dorp bezichtigen: het uitzicht vanaf het kasteel en het brede scala aan bouwstijlen maken het tot een zeer interessante bestemming.

Ten zuiden van Biron (volg de route richting Lacapelle-Biron) kunt u genieten van een bezoek aan het Chateau de Gavaudun, een indrukwekkend oud fort in een mooi dorp en een wandeling door Saint-Avit, een klein dorp met een museum gewijd aan Bernard Palissy, een beroemde lokale pottenbakker die hier in de 16e eeuw werd geboren.

U zult zeker Monpazier willen bezoeken als u in de regio bent, het is een van de mooiste middeleeuwse dorpjes in Frankrijk en ligt op slechts een paar kilometer van Biron.

Accommodaties in en nabij Biron.

Zomer 2021 468x60