woensdag 3 april 2024

Bergheim rustig en mooi wijndorp in de Elzas


Bergheim is een dorp ten noordoosten van Ribeauvillé (en ten noorden van Colmar), in het departement Haut-Rhin in de Elzas. Het dorp heeft geen vredig verleden gehad en zou vaker dan waar dan ook in de Elzas van eigenaar zijn veranderd, vooral in de turbulente periode tussen 900 en 1300.

Verdwalen in Bergheim is niet gemakkelijk, want het hele stadje is omsloten door de oorspronkelijke versterkte muur. De charme van het dorp wordt vergroot doordat er weinig recentere bebouwing buiten de muren is, hoewel de oorspronkelijke gracht nu is gedempt.

De overgebleven vestingwerken van Bergheim omvatten een dubbele verdedigingsmuur en een verdedigingspoort en 9 torens. De stad komt u binnen via de gewelfde deuropening in de 14e-eeuwse 'Hoge Toren'. De omringende vestingwerken dateren uit de 14e eeuw en het is mogelijk om een ​​eind rond deze vestingwerken te lopen, een goede manier om zowel de indeling van het dorp te zien als uitzicht over het omliggende platteland.

Bij het binnenrijden van Bergheim vindt u een prachtig stadje met een geplaveide hoofdstraat en felgekleurde vakwerkhuizen. Het was inderdaad een van de meest felgekleurde steden van mijn bezoek aan de Elzas.

Begin met verkennen op Place d'Arme, een aantrekkelijk plein met talloze mooie huizen en het stadhuis - de kerk en het stadhuis zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van historisch belang in Bergheim. De straten naast het plein, met name de Grand Rue, bevatten ook veel interessante gebouwen, vaak in de typische Elzas 'geschilderde en vakwerkstijl'.

De Kerk van de Hemelvaart werd gebouwd in de 14e eeuw, hoewel het meeste van wat we vandaag zien het resultaat is van verschillende bouwwerkzaamheden in de 18e en 19e eeuw. Elders in Bergheim kunt u verschillende kleine fonteinen zien, zoals die op de Place du Docteur Pierre-Walter die hier sinds de 16e eeuw staat.

U kunt ook een klein stadsmuseum bezoeken, in een gebouw dat vroeger de school van Bergheim was, Rue de l'Eglise 5. Het museum is gewijd aan de beoefening van hekserij in de 16e eeuw in de regio rond Bergheim.

Attracties in de buurt

Bergheim, een rustig en mooi dorp omgeven door wijngaarden, ligt ook in een van de beste wijnbouwgebieden van de Elzas, vaak bezocht als onderdeel van een tour langs de wijnroute van de Elzas.

Behalve wijngaarden hebben bezoekers ook de kans om de bossen en heuvels rond de stad te verkennen, een aantal mooie dorpen in de Elzas en verschillende historische kastelen te bezoeken: we raden u met name aan om het Chateau de Haut Koenigsbourg te bezoeken, een fantastisch gelegen kasteel op slechts een paar kilometer van Bergheim.

Hotels in en nabij Bergheim.

Zomer 2021 468x60