maandag 4 maart 2024

Colmar Frankrijk de mooiste stad ter wereld

De schrijver Georges Duhamel beschreef Colmar als "de mooiste stad ter wereld". Colmar kan terugkijken op meer dan 1000 jaar geschiedenis. Gelegen tussen de Vogezen en de Rijn, is deze stad, in het midden van de Elzas, een uniek voorbeeld van levende geschiedenis.

Het prachtig bewaard gebleven centrum heeft nog vele eeuwen Europese geschiedenis behouden. Dit zorgt voor de speciale charme en de speciale sfeer wanneer u Colmar bezoekt.

Colmar ligt aan de wijnroute van de Elzas en wil de hoofdstad zijn van de wijn uit de Elzas. Daadwerkelijk hier vindt u het "Maison des Vins d 'Alsace" met een school van wijnbouw en een wijnproeverij.

Colmar is een mooie oude en gezellige stad. De stad ontstond in de vroeger middeleeuwen en groeide tijdens de late middeleeuwen, nadat het van de Duitse keizer een speciale status had gekregen, uit tot een  bloeiende handelsstad. Veel van de oude handelshuizen uit de periode zijn nog steeds bewaard gebleven. Lopend door Colmar heeft u het gevoel dat de tijd stil heeft gestaan. 

Als centrum van de regio Grand Est, dichtbij de Duitse en Zwitserse grens, tussen de Vogezen en de Rijn, Straatsburg en Mulhouse, biedt de stad haar bezoekers een adembenemende korte versie van meer dan duizend jaar Europese geschiedenis.
Overigens heeft Colmar, met zijn 68.000 inwoners, een fascinerende attitude behouden van een typische "stad in het land", die een groot deel van zijn charme uitmaakt.

Sinds 1680 is Colmar Frans. De Franse keuken is wereldberoemd. Maar de Elzas, met zijn mix van topwijnen, Franse culinaire lekkernijen en stevige Elzasser gerechten, trekt veel gasten naar Colmar. 
Elke donderdag biedt de markthal die in 1865 werd geopend een overzicht van de producten uit de regio. 
Op het plein Place de la Cathedrale staat de Collegiale kerk Saint-Martin. Deze kerk is gebouwd op de plaats waar eerst een kerk stond in de Kaolingische stijl.
De kerk genaamd Eglise des Dominicains vindt aan de Rue des Serruriers op het kleine plein voor de kerk worden iedere vrijdagmiddag een boeken en brocante markt georganiseerd

Op de hoek van het plein place de la Cathédrale tegenover de Collegiale kerk Saint-Martin ligt de brasserie L’Amandine. In de zomermaanden heeft deze brasserie een heerlijk groot terras buiten staan waar u heerlijk van de zon kunt u genieten.

Aan de Rue des Marchands staat het opmerkelijke Maison Pfister. Het huis dat in de eerste helft van de zestiende eeuw is gebouwd is één van de eerste huizen in Colmar die duidelijk is beïnvloed door de Duitse renaissancestijl.

De wijk klein Venetië of Petite Venise is één van de mooiste wijken in het oude centrum van de stad. Zoals de naam al doet vermoeden zijn er in Klein Venetië veel kanalen en riviertjes te vinden. De wijk begint net buiten het Koifhus en loopt tot de bruggen Turenne en Saint-Pierre.

Eigenlijk kan ik nog veel meer bezienswaardigheden opnoemen, maar ik wil u adviseren om zelf op ontdekkingsreis te gaan naar Colmar, niet voor niets gekozen als 3e beste Europese bestemming 2018.
Nu nog snel op zoek naar een leuke accommodatie, het grootste aanbod vindt u hier.
Port de Plaisance de Colmar

Rue du Canal 6 bij de jachthaven, aan het kanaal vindt u een camperplaats (Max. aantal plaatsen: 75).
Zomer 2021 468x60