vrijdag 2 oktober 2020

Pau Frankrijk ideaal gelegen


Pau, gelegen in het zuidwesten van Frankrijk en 200 km ten westen van Toulouse, is de pittoreske hoofdstad van het Franse departement Pyrénées-Atlantiques.

De stad is een genot voor reizigers en onderscheidt zich als het vakantieoord van de Engelsen in de 19e eeuw. Het gebied heeft dus veel Engelse ‘invloeden’ opgezogen, zoals de liefde van de lokale bevolking voor jagen en de high tea.

Een van de redenen waarom Pau de voorkeur heeft van toeristen, is vanwege de aanwezigheid van de rivier Gave de Pau in de buurt. De stad kijkt uit over deze rivier en wordt daarom beschouwd als een prachtige uitvalsbasis als men de landschappelijke schoonheid van de regio Pyrénées-Atlantiques moet ontdekken en verkennen. De Bearn-regio ligt ook dicht bij de stad, en zijn kleine dorpjes bieden een heerlijke ontsnapping uit de hectiek van het dagelijkse leven.

De stad Pau heeft meer dan 85.000 inwoners. De andere reden voor zijn populariteit is de kosmopolitische sfeer van zijn gemeenschap. In feite is geen enkele andere stad in het departement Pyrénées-Atlantiques zo levendig en bruisend als Pau.

Voor de nieuwsgierige reiziger heeft de stad verschillende bezienswaardigheden en geluiden te bieden. Het Chateau de Pau, gebouwd in de 12e eeuw, herbergt interessante moderne artefacten. Een daarvan is een wieg die uit één hele schildpad is gehouwen.

Het Chateau de Pau is nu een historisch monument in Frankrijk. Het onderscheidt zich doordat het de plaats is waar koning Hendrik IV werd geboren. Het kasteel staat ook bekend als de favoriete vakantieplek van koningin Marie Antoinette.

Het Musee des Beaux-Arts is  ook een plek die u moet bezoeken. Het bevat kunstwerken van artiesten als Zurbaran, Degas, El Greco en Boudin.

De avonden kunnen het beste worden doorgebracht op de Boulevard des Pyrénées, waar een rustige wandeling alles is wat nodig is om de schilderachtige schoonheid van de regio te bewonderen.

Pau ligt aan de rand van twee bekende wijnstreken (Jurançon en Madiran) en is een ideaal vertrekpunt voor excursies naar de Pyreneeën en Baskenland.

De koninklijke stad (Henry IV woonde hier in een kasteel) ligt in een sportief gebied: de inwoners van de regio zijn aanhangers van het basketbalteam "Elan Béarnais" en genieten van de nabijheid van de talrijke skistations in de Pyreneeën.

Bezienswaardigheden in Pau:

  • De oude stad en de Boulevard des Pyrénées.
  • De "Place royale" (met een standbeeld van Henry IV).
  • Het voormalige koninklijk paleis.
  • Jezuïetenklooster uit de 17e eeuw.
  • Musea: Musée national du château, Musée Béarnais en het Museum voor Schone Kunsten .
Het gebied rond Pau:

  • Lescar: bezienswaardig zijn een kathedraal uit de 12e eeuw, middeleeuwse stadsmuren en het "Place Royale" met zijn prachtige uitzicht op de Pyreneeën.
  • Maak een omweg naar het Nationaal Park Pyreneeën.
  • Nay: u kunt de stadsmuren uit de 15e eeuw en de prachtige kerk bezoeken.
  • De Jurançon-wijnroute.
Het Baskenland:

  • Bayonne: de hoofdstad van Frans Baskenland staat bekend om zijn levendige feesten en "corridas". Talrijke Romeinse opgravingen en de vestingwerken gebouwd door Vauban zijn het bekijken waard.
  • Biarritz: wereldwijd bekend om zijn stranden en als surfbolwerk.
  • Cibourre: heel leuk dorpje dat zeker een bezoek waard is.
  • St Jean de Luz, een kleine vissershaven net voor de Spaanse kust.
  • Het binnenland van het Baskenland wacht op u met dromerige kleine plaatsjes en veel natuur!

Zomer 2021 468x60