zaterdag 29 juli 2023

Saumur centrum van de wijgoederen in Frankrijk

Saumur is een gemeente in het Franse departement Maine-et-Loire (regio Pays de la Loire) en telt zo'n 30.000 inwoners. Saumur ligt in de wijnstreek van de Loirevallei.

Voor iedereen die graag wijn drinkt, is Frankrijk altijd een heel goed adres, maar als het gaat om eersteklas wijnen, dan is Saumur aan de Loire een must. Saumur, gesticht al in de 9e eeuw, was een belangrijk handelscentrum in de vroege Middeleeuwen en het culturele en spirituele centrum van de Hugenoten in de 16e eeuw.

Tegenwoordig is Saumur het onbetwiste centrum van wijn- en champagne productie in Frankrijk. Naast wijn spelen paddenstoelen ook een belangrijke rol in de regio rond Saumur, meer nauwkeuriger de aromatische paddenstoelen. De stad in het westen van Frankrijk staat ook bekend om zijn unieke rozensoorten. Ongeveer 40% van de rozen die in Frankrijk worden verkocht, komen uit de tuinen rond Saumur. Maar dat is niet alles wat Saumur te bieden heeft, want de stad zelf is prachtig en altijd een bezoek waard.

Chenin Blanc, Sauvignon Blanc en vooral Chardonnay hebben ooit Saumur rijk en machtig gemaakt. Deze rijkdom toont de stad tot op de dag van vandaag met zijn historische gebouwen.
Het stadhuis werd pas gebouwd in de 19e eeuw, maar omdat het in de  renaissancestijl werd gebouwd, is het erg indrukwekkend. In gotische stijl, ontstond het kasteel van Saumur, dat prominent op een heuvel boven de daken van de stad torent. Ook bekend is de prachtige kerk Notre-Dame-de-Nantilly, gebouwd in Romaanse stijl in de 12e eeuw.
Voor een wandeling door Saumur, moet u de tijd nemen vooral de vele mooie huizen in het historische centrum vereisen veel aandacht.
Het merendeel van de huizen in de oude stad, zoals het Maison de la Reine de Sichle stammen uit de 15e eeuw en staan op een idyllische locatie direct aan de Loire. Vanuit Saumur is het niet ver naar het prehistorische grottendorp Les Peripheres. Net buiten het centrum, in Bagneux, staat een unieke dolmen van ca. 5.000 jaar oud. Het is een van de grootste in Frankrijk en meet 20 op 7 meter. Bordjes voeren u in Bagneux naar dit uniek prehistorisch monument dat in de tuin van een café-restaurant staat.

De trots van Saumur
Amper een paar kilometer van Saumur ligt het dorpje St.-Hilaire - St.-Florent. Daar is de beroemde nationale rijschool voor paarden of het "Ecole Nationale d'Equitation" gehuisvest. Vooral bekend is "Le Cadre Noir", een eliteteam dat wereldwijd demonstraties geeft in dressuur.
Deze grootste manege van Europa is te bezoeken: zowel de stallen, de manege als het Cavaleriemuseum. U kunt dressuurlessen en paardenshows bijwonen: in totaal worden er jaarlijks tussen april en oktober achttien shows gehouden. Zorg wel dat u er vóór half elf bent, ze hebben in Saumur een militaire stiptheid waar niet mee te spotten valt. Dat geldt ook voor de rondleidingen. Met een beetje geluk - kijk van tevoren op de website - zijn er op de dag van uw bezoek geen gala's of wedstrijden. Dan maakt u rustig kennis met de normale bedrijvigheid en het dagelijks leven in de school.

St.-Hilaire - St.-Florent heeft ook nog twee musea: "Musée du Masque" verbonden aan een atelier voor maskers en het "Musée du Champignon" ondergebracht in kalksteengrotten. Behalve hedendaagse champignonkweek zijn er ook fossiele champignons tentoongesteld.

Zeker te vermelden zijn de wijnkelders waar kan geproefd worden van de "Saumur Brut", gemaakt volgens de méthode champenoise.

L'Anjou
De regio van Saumur biedt honderd en één ontdekkingsmogelijkheden. Denk aan de architecturale parels als de kastelen Montgeoffroy, Montsoreau en Brézé. Ook de abdij van Fontevraud is ideaal om te ontdekken met de hele familie.

In en nabij Saumur heb ik drie camper locaties voor u gevonden.
Aire Camping-Car Park Saumur, Rue de Verden, 49400 Saumur.   Camper park Saumur ligt op Offard eiland - Saumur is gebouwd aan weerszijden van de Loire - restaurants 800m - centrum 1,5km.
GPS: N 47.26007,  W 0.06499  / N 47°15'36",  W 0°03'54".
Camping Huttopia Saumur, Saint Hilaire-Saint Florent, 49400 Saumur . Plaatsen door hagen gescheiden - verwarmd, overdekt zwembad - broodservice - XXL plekken en plekken met Loire zicht tegen toeslag beschikbaar - centrum 9 km.
GPS: N 47.29408,  W 0.14130  / N 47°17'39",  W 0°08'29".
Camping I'lle d'Offard, 293 Rue de Verden, 49400 Saumur .
GPS: N 47.26012,  W 0.06459  /  N 47°15'36",  W 0°03'53".

Zomer 2021 468x60