zaterdag 13 juli 2024

Eguisheim het mooiste dorp van Frankrijk

Eguisheim (Egisheim) ligt in Frankrijk, strikt genomen in de Elzas in het departement Haut-Rhin, niet ver van Colmar. De kleine gemeenschap met bijna 2.000 inwoners werd uitgeroepen tot het mooiste dorp van Frankrijk.

Vanwege de ligging aan de wijnroute van de Elzas, komen veel wijnliefhebbers en toeristen naar de regio en bezoeken ook de kleine straatjes met de traditionele vakwerkhuizen. Hier kunt u in veel kleine restaurants genieten van de lokaal geperste wijn. De sfeer is bijzonder mooi door de kasteelruïne boven het dorp met drie torens. Deze worden door de Fransen aangeduid als de Drei Exen. Het gaat hier om ruïnes van drie afzonderlijke naast elkaar gelegen kastelen van zuid naar noord: Weckmund, Wahlenbourg en Dagsbourg.

Eguisheim heeft een lange geschiedenis.
Hertog Eberhard richtte het kasteel van Eguisheim op rond 720. Toendertijd werd ook het hertogdom  Elzas gesticht en verdeeld in twee graafschappen in de 9e eeuw. Eguisheim is ook bekend als het uiendorp, maar meer vanwege zijn "meer lagen" structuur dan vanwege de groente. Rondom het kasteel met de St. Leo kapel heeft zich het dorp gevormd,  die steeds werd uitgebreid met ring steegjes. De 19e-eeuwse St. Peter-und-Paul-kerk is een van de speciale attracties van Eguisheim. Vooral haar laat romeinsche portaal met de gotische boog is zeer indrukwekkend.

Toeristen die tegenwoordig naar de Elzas reizen en naast de bekende steden zoals Colmar, ook de kleine en soms geheimzinnige dorpen bezoeken, kunnen op deze manier de echte Elzas leren kennen.
Naast de goede wijnen zijn ook de typische lokale hartige gerechten erg populair. Wie een wandeling of fietstocht door de regio heeft gemaakt, kan zo'n versterking ook heel goed gebruiken.

De plaats Eguisheim is erg aantrekkelijk, maar dat geldt ook voor de omgeving. Een vakantie in de regio in interessant, maar ook heel gevarieerd. Wijnfeesten, kunsttentoonstellingen, het ooievaarspark van Eguisheim, of het wijn educatieve pad bieden de vakantieganger veel leuke momenten.
Zelfs tijdens Kerstmis is de regio niet eenzaam en saai, het besneeuwde Eguisheim heeft zeker veel te bieden. Diverse accommodaties vindt u op de website van Booking.com.

Bent u met de camper onderweg, u heeft de keus uit een viertal camperplaatsen:
Aire Municipale, Rue de Malsbach, 68420 Eguisheim. 
Bannwarth, Rue de Bruxelles 3, 68420 Eguisheim.
Camping les Trois Chateaux, Rue du Bassin 10, 68420 Eguisheim.
Domaine Antoine Stoffel, Rue de Colmar 21, 68420 Eguisheim.

Zomer 2021 468x60